Så jävla vänster

Jag gör sådana där åsiktstester på olika medier inför EU-valet och blir gång på gång rekommenderad att rösta på V, Fi eller Mp. I den nuvarande höger-vänsterskalan skulle jag utan tvekan betraktas som; så jävla vänster. Frågan är på vad mina åsikter grundar sig? På vänsterideologiska värderingar eller på vanligt sunt förnuft? Visst, jag är uppvuxen i ett socialdemokratiskt hem under en tid då det s.k. folkhemmet fortfarande fungerade… antar jag. Det var liksom inget man funderade på, och att mina föräldrar skulle lägga sin röst på sossarna var liksom självklart. Faktum är att det kunde bli en mindre skandal om det visade sig att någon i släkten tänkte annorlunda. Så ja, vänstervärderingar fick jag väl mer eller mindre med bröstmjölken, men jag hade lika lite koll då som nu på socialismens eller kommunistens historia eller grundläggande ideologi. Jag har varken läst Marx, Mao eller Engels.(googlade för att hitta Engels) Jag var inte med i Unga örnar eller liknande, så frågan om varför jag i dag är ”vänster” kvarstår, åtminstone för mig.

Det tycks mig som att de flesta ideologier och religioner i grunden vill något gott men att det, allt som oftast går fel när själva budskapet utnyttjas för att utöva makt. Som ”vänster” förväntas jag visst vara emot liberalism men det är ju inte riktigt sant. Individens frihet har jag ju alls inget emot. Jag förstår också nyttan med en fri marknad. (tror jag)

Problemet med dagens fria marknad verkar vara att den är allt annat än fri. Varor och tjänster som i dag, enligt mig borde stå högt i kurs skulle vara sådana som inte utarmar miljön, påverkar klimatet eller utnyttjar människor och djur. Självklarheter kan tyckas. Det finns också tillräckligt med forskning och kunskap kring dessa områden för att en ekonomisk marknad borde kunna beakta dem. Ändå ser jag väldigt lite sådana tendenser. Varför? Varför fortsätter man att investera i t.ex. fossila bränslen när alla vet att vi står inför den största omställningen i mänsklighetens historia, eller varför finns det giftiga ämnen i barnleksaker?! Ingen tycker att det är vettigt, alltså borde det också speglas i den fria marknaden, men nej. Åtminstone inte i den takt som jag eller klimatforskningen anser. Alltså måste marknaden styras av något annat än goda föresatser och sunt förnuft. Jakten på ekonomisk tillväxt.

Tillväxt beskrivs i den politiska debatten som något odelat positivt. Likaså vikten av att så många som möjligt har ett jobb. Det är som om, att så länge något genererar tillväxt eller arbete står det, mer eller mindre över moraliska aspekter så som mänskliga rättigheter eller utarmning av jordens resurser. Resurser som är ändliga, som inte fylls på… Att hitta brott mot mänskliga rättigheter och utarmning av jordens resurser är inte svårt om man t.ex. följer tillverkningen av en elektronisk vara och dess komponenter från, låt säga gruvorna i östra Congo via fabrikerna i Asien till våra varuhuskedjor, vidare till oss konsumenter för att slutligen hamna som avfall på en soptipp någon(annan)stans i världen. Det är heller inte svårt att förstå hur dåligt detta är ur ett hållbarhetsperspektiv.

Men i den liberala tillväxtens namn måste hjulen hela tiden snurra fortare. I dagsläget verkar det faktiskt som att vissa, låt oss kalla dem, mörka marknadskrafter gasar på lite extra för att hinna pumpa upp den sista oljan, hinna sälja så många bilar som möjligt, hinna krama ur det sista ur en livsstil och en ekonomi som är dömd att gå under. De försöker helt enkelt maximera vinsten på investerat kapital innan det är för sent. Detta kan låta en smula dramatiskt, men hur ska man annars förklara att de globala koldioxidutsläppen fortfarande ökar, ja ökar, trots alla larmrapporter från en enad forskarkår. Det är förmodligen i dessa marknadskrafter som den verkliga makten finns. Bland storföretagen och dess lobbyister. Den liberala politiken får stå med mössan i hand och applådera, utnyttjade av några som återigen använder en ideologi för att utöva makt. Frågan är vad man har att säga om liberalism om hundra år. Kanske klingar det minst lika illa som kommunism eller fascism gör i dag eftersom den i så hög grad bidrar till att förgöra jorden som vi känner den. Den som lever får se…

Själv är jag i dag; så jävla vänster, antingen tack vare sunt förnuft eller för att jag tror på; jämlighet, individuell frihet, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati. (Kursiv hämtat från: http://sv.wikipedia.org/wiki/Liberalism)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s