I Tyfonens spår

Jag deltog nyligen i en insamlingsgala för tyfonens offer i Filippinerna. Ett utmärkt initiativ där såväl artister som publik verkligen slöt upp och samlade in mycket pengar till de behövande. Innan jag drog igång sa jag några inledande ord. Publiken såg mycket förvånad ut…IMG_7071

”Ironiskt nog startade klimatförhandlingarna i Warszawa ungefär samtidigt som bilderna från katastrofen i Filippinerna nådde oss hemma i tevesoffan. Filippinernas huvudförhandlare Yeb Sano höll ett mycket känslosamt inledningsanförande och meddelade att han i solidaritet med sina landsmän tänkte inleda en frivilligt fasta under de 12 dagar som konferensen pågår eller tills man nått en meningsfull överenskommelse. Han menar alltså att ovädret kan kopplas direkt till klimatförändringarna. Och vem ska säga emot honom? Andra menar att det inte med säkerhet går att koppla katastrofen i Filippinerna till klimatförändringarna, men vad vi säkert vet är att antalet stormar ökar och att de som redan nu drabbas kommer att få genomlida fler och kraftigare oväder framöver.

Tänk om alla vi som nu skänker pengar och engagerar oss i Filippinernas situation också kunde engagera oss i att förebygga klimatförändringarna. Det är ju ändå vi i industriländerna som står för de överlägset största koldioxidutsläppen.       Parkera bilen, sluta flyga över halva jorden var och vartannat år på semester, äta mindre kött, dra ner på vår överkonsumtion av prylar m.m, m.m.   Är vi beredda att också göra det?”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s