2013: Ett gott nytt år?

fyrverkeri

En klok människa vid namn Magnus Pamp skrev apropå hysterin kring jordens undergång: ”Världen går inte under i morgon. Den föds på nytt. Vi stänger ”bara” en kalender från en kultur som räknat tid miljarder år bakåt. En ny tid med okända dagar börjar. Vad den tiden och de dagarna innehåller avgör vi. En ny tid med nya möjligheter. Nya tankar. Nya känslor. Nya sätt att samverka. Att samskapa. To co-create. Mindre materialism kanske? Mer samvaro. Mer inre lugn. Mer yoga. Mer passion…. Mer sanning. Mer ut i naturen. Mer upplevelser i julklapp? Mer kreativt och finansiellt fokus på hållbart levende. Regeringar o börsnoterade bolag som säger att vi satsar allt på hållbarhet o mellanmänskliga relationer. No matter what. Om allas tankar och kreativitet riktas mot försörjningsfrågor, energiframställning, logistikutveckling, etc så skulle vi kunde förändra mycket väldigt snabbt. Eller? Co-create. Bensindrift är det inte lite föråldrat, borde vi inte ha kommit längre? Min tro i alla fall. Naivt? Kanske. Mayakalenderns slut (tolkade sådant) är för mig i alla fall en påminnelse om vikten av mina val och framför allt det jag väljer att tro är möjligt att skapa framöver.”

Vilka vackra tankar och möjligheter… På självaste julafton meddelar svt att Estland storsatsar på elbilar med laddningsstationer över hela landet, samt mycket frikostiga statliga subventioner vid inköp av en elbil. Bra där!

Här? Njae, dieseln är ju fortfarande så pass billig… och så länge världens största företag lever på fossilenergi gäller det nog att skynda långsamt. Det vore ju dumt att stöta sig med någon (gammal beprövad svensk neutralitetspolitik)… Under tiden har vi i stället skapat klimatanpassningsportalen. Jo, det är sant! Ett sammarbete mellan inte mindre än tretton olika myndigheter som i första hand ska hjälpa landets kommuner att möta förändringarna i klimatet. Vad skickar det för signaler? Att ge upp och gilla läget? Ja, antagligen, men i så fall tycker jag inte man ska tala om klimatanpassning som något nytt. Människan har nämligen anpassat sig efter klimatet under hela sin existens. Att kalla saker vid sitt rätta namn är i dag viktigare än någonsin, därför föreslår jag i stället ”fossilanpassning” som för visso har en något mer negativ klang men ligger bra mycket närmare sanningen. Apropå språket, kan man också tänka sig att leka med det positiva uttrycket ”ekonomisk tillväxt” och helt enkelt byta ut det mot ”utsugning” bara för att se vad som händer. Sparar nog det till ett senare inlägg…

En fantastisk god nyhet inför 2013 är att fairphone kommer att se dagens ljus. Ett försök att göra en mobiltelefon utan konfliktmineraler, utan omoraliskt utnyttjande av arbetskraft och som dessutom kommer att återvinnas på ett etiskt korrekt sätt. För bra för att vara sant? Well…nuläget, då vi väljer att skita i de systematiskt våldtagna kvinnorna i inbördeskrigets Kongo, foxconnsarbetarnas usla arbetsvillkor och vårt ointresse i hur våra elprodukter återvinns, bara för att kunna köpa billigt är i alla fall för dåligt för att vara sant. Att köpa en ny mobiltelefon i dag är, enligt mig, ungefär lika dåligt, och tyvärr vanligt, som att tanka sin bil med bensin.

En blogg jag ser fram emot att följa 2013 är http://fyragrader.wordpress.com/. Maria Jäder Tietäväinen beskriver våndorna i att försöka göra rätt utifrån den kunskap vi har om det rådande läget. Rekomenderas varmt!

Albin ser fram emot vad som kommer att hända med http://foraldravralet.se/ under 2013. Han hoppas att vi går från ord till handling och inte nöjer oss med en namninsamling på nätet.

Artisten Stefan Sundström släpper under 2013 nytt album och åker på turné.

Artisten Ulf B Fernqvist samlar mod och tid. (i övrigt inga jämförelser)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s