6. Bättre än så här

Lyssna

Tro det eller ej, men du och jag har stor makt att påverka hur vårt samhälle och vår omvärld ser ut i dag. Främst för att vi är konsumenter och därmed viktiga ur ett marknadsperspektiv. Vi skulle t. ex. i större utsträckning kunna efterfråga produkter som är klimatsmarta, producerade under humana arbetsförhållanden m.m. Problemet är dock att vi i första hand inte blir erbjudna dessa produkter i reklam eller i våra butiker. Varför? Jo, de flesta producenter vill göra så stor vinst som möjligt och håller därför ned produktionskostnaden i alla led. Det är därför som det fortfarande förekommer barnarbete, farliga miljöutsläpp, osv. Om vi skulle tala om för marknaden att vi var beredda att betala mer för varor som vi kunde nyttja med gott samvete skulle läget kunna vara, åtminstone något, annorlunda. Marknaden är nämligen i sig oförmögen att känna empati, den är dock fullt kapabel att ta in sådan parametrar om vi skulle efterfråga det i större utsträckning än vad vi gör i dag. För visst, vi gör en del, men all seriös klimatforskning säger t. ex. att det vi gör är långt ifrån tillräckligt. Och har vi verkligen koll på hur våra mobiltelefoner påverkar livet i Kongo eller Kina? Ett helt annat problem är att det anses lite fult och obekvämt att tala om sådana här frågor. Vi diskuterar gärna priser och delar historier om hur vi gjorde ett riktigt klipp på vår senaste affär, men inte om vi genom vårt köp tagit hänsyn till några etiska aspekter. Det vore nämligen att mycket grovt bryta mot Jantelagen. Låten då? Jo, den beskriver hur kämpigt det faktiskt är att få ur sig en sådan här text så att den blir förståelig. Så kämpigt att man faktiskt ger upp och lånar redan skrivna rader om hur svårt det kan vara att finna de rätta orden. Därmed blev också låten en slags hyllning till Eva Dahlgren som varit min husgudinna sedan barnsben. Den som hittar alla gömda Eva- låtar i min text vinner något fint…

Med detta sagt känns det som vi närmar oss hela plattans budskap på ett än tydligare sätt: Jag pekar i första hand inte finger mot de som äger makten, utan snarare mot oss, dig och mig som lever i en demokrati där yttrandefrihet är självklart, men där man inte gärna yttrar sig. Och du, vi kan väl ändå bättre än så här?

Jag spelar gitarrer, Marcus Jäderholm elbas, Tomas Rustander trummor, Fredrik(ge killen en hammond)Brunnsberg keyboards, Jonas Wall saxofoner och flöjt, Cecilia Pekkari kör, Emelie Irewald kör, Jonas Lindeborg trumpet.

Söker orden för att röra vid ett hjärta

Så jag snor små svarta streck från vita papper för att fatta

Att vi vet men tiger still

Att vi kan men inte vill

 

Söker toner för att röra vid ett sinne

Så jag snor små svarta noter som har fastnat i mitt minne

Se på fåglarna i det blå

Likt en blomma söker ljus vi borde leva så

 

Du vi kan så mycket bättre än så här

Du vi kanske måste leva som vi lär

Hörrudu förlåt mig jag vill inte vara till besvär

Men du vi kan väl ändå bättre än så här

 

Söker språket för att väcka lite känslor

Så jag snor små vackra tårar över jord från andra människor

Se på blommorna på äng

Bekymmersfria har de bäddat oss en säng

 

Du vi kan så mycket bättre än så här…

 

Mammon, vi löser biljett och stiger på

Mammon, marknadens karusell, köp en få två

Mammon, Det är inte bara jag som ropar mammon

 

Du vi kan så mycket bättre än så här…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s